Kysymyksiä ja vastauksia

Mansikka

Miten paljon eri lajikkeiden maut eroavat toisistaan?

Kullakin lajikkeella on oma tyypillinen makunsa ja makeutensa. Kasvukauden olosuhteet vaikuttavat makuun, mutta oleellisin on tietysti aurinko, joka erityisesti avomaalla pääsee kunnolla makeuttamaan mansikat. Alkukesän viileät ja valoisat yöt tekevät mansikoista aivan erityisen makeita ja aromikkaita.

Oman suosikkisi löydät parhaiten maistamalla! Se on ainoa tapa löytää lajikkeiden välillä olevat pienet erot.

Miten mansikoita pitää säilyttää?

Mitä tuoreempana syöt, säilöt tai pakastat, sitä parempana säilyy maku. Ja ne tuoreimmat mansikat löytyvät tietysti Mansikkapaikasta, suoraan pellolta. Jollet voi käyttää mansikoita samana päivänä, laita ne nopeasti kylmään ja säilytä jääkaapissa.

Mikä on paras tapa pakastaa mansikat?

Mansikan pakastaminen on kivaa ja helppoa. Tärkein edellytys on mansikan tuoreus. Mitä tuoreempana pakastat, sitä parempi on lopputulos. Hae mansikat tilalta, poista kannat joko pellolla tai kotona ja laita pakkaseen. Pienet voi pakastaa kokonaisina ja suuremmat viipaleina, puolikkaina tai lohkoina, makusi mukaan. Mansikan rakenne ja väri, maku ja C-vitamiinit säilyvät parhaimmin, jos lisäät hieman sokeria – pari ruokalusikallista litraa kohden riittää. Pidä myös huolta, että pakastat mansikat nopeasti. Riittävän pienet rasiat ja pakastimen pakastustoiminto jäädyttävät mansikat nopeimmin.

Vielä vinkki: pakastaminen kannattaa aloittaa heti pääsatokauden alkaessa, kun mansikat ovat parhaimmillaan! Talvella on ihana syödä itse poimittuja mansikoita.

Miten sulatan mansikat?

Sulata mansikat mahdollisimman nopeasti, jolloin vitamiinit säilyvät parhaiten – ei siis jääkaapissa, ei edes huoneenlämmössä vaan mieluiten mikrossa.

Sanotaan, että mansikat ovat terveellisiä, mitä ne sisältävät?

Mansikat sisältävät paljon foolihappoa, B- ja C-vitamiinia sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. C-vitamiini toimii muun muassa antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. Tarve täyttyy jo syömällä pieni rasiallinen mansikoita päivittäin.

Ne sisältävät muiden marjojen tapaan myös flavonoideja, joiden on todettu pienentävän aivoinfarktin ja sydänkuolemien riskiä monin tavoin esimerkiksi vaikuttamalla suotuisasti veren kolesteroli- ja rasva-arvoihin. Mansikan kalium taas auttaa pitämään verenpaineen matalampana. Suolisto taas pitää mansikan ravintokuiduista. Oikeita terveyspommeja siis!

Sopiiko mansikka laihduttajalle?

Toki! Suorastaan erinomaisesti!

Ensinnäkin mansikat ehkäisevät makeanhimoa. Ne ovat makeita, vaikka energiaa ei olekaan paljon – 100 g mansikoita sisältää vain 45 kcal – joten niitä voi syödä hyvällä omallatunnolla. Karkkihyllyn voi unohtaa.

Toisekseen koska mansikasta suurin osa on vettä, tulee mansikoita syödessä nopeasti kylläisyyden tunne, mikä tietysti auttaa painonhallinnassa. Sillä on myös voimakas diureettinen vaikutus eli se poistaa samalla kehosta nestettä.

Ja kolmanneksi mansikan glykeeminen indeksi on alhainen, joten se pitää makeudesta huolimatta verensokerin alhaisena. Heilahteleva verensokeri altistaa makeanhimolle.

Itsepoiminta

Onko oikeasti tärkeää poimia rivistä kaikki mansikat?

Kyllä on. Kaikki kypsät mansikat tulee poimia järjestyksessä, kun etenet rivillä. Näin varmistetaan, että pelto pysyy hyvässä kunnossa ja jokainen poimija saa laadukkaita marjoja. Kysy tarvittaessa rohkeasti neuvoa henkilökunnaltamme.

Voiko sateella poimia?

Pieni tihkusade ei haittaa, koska mansikat pysyvät lehtien alla kuivina. Sateella on lähes yhtä hyvä poimia kuin poutasäällä. Tarvitset vain sadeasun mukaasi! Kovalla sateella poimiminen ei ehkä ole niin mukavaa. Kovin kosteat marjat myös säilyvät lyhyemmän aikaa.

Saako mansikoita maistaa myymälässä tai pellossa poimiessa?

Kyllä saa maistaa.

Viljelettekö muutakin kuin mansikkaa?

Viljelemme mansikkaa ja tarhahernettä. Välikasveina on runsas joukko maanparannuskasveja!

Voiko herneitäkin poimia itse?

Kyllä! Herneen poiminta on etenkin lapsille jännittävä tapahtuma. Kysy lisää henkilökunnalta!