Pieni mansikkaopas

Pelloillamme kasvaa seitsemän eri makeaa mansikkalajiketta, joista jokainen kypsyy hieman eri aikaan, joten satoa riittää kesäkuusta elokuulle. Kaikki makoisia lajikkeita, jotka hieman eroavat toisistaan esimerkiksi marjan tyypillisen koon, makeuden ja rakenteen suhteen.

Mansikoiden makuun vaikuttaa muun muassa maaperä ja kasvukauden sääolosuhteet. Kaikki mansikkamme kasvatetaan avomaalla, joten ne saavat täyden hyödyn pitkistä aurinkoisista päivistä ja valoisista öistä. Siksi avomaan mansikat ovat tunnistettavan makeita ja aromikkaita.

Mansikat sisältävät vain vähän kaloreita, mutta sen sijaan paljon foolihappoa, B- ja C-vitamiinia sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Voit siis herkutella hyvällä omallatunnolla!

Mansikat kannattaa syödä tuoreeltaan ja tarvittaessa säilyttää kylmässä. Myös pakastettaessa tai säilöttäessä maku on sitä parempi, mitä tuoreempia mansikat ovat. Herkullisimman tuloksen saat, jos pakastat mansikat siivutettuina sokerin kera.

Tervetuloa poimimaan! Mansikat voi myös ostaa myymälästä.

Mansikkalajikkeemme

Glorielle

Glorielle on mielenkiintoinen uusi mansikkalajike, jonka sato on lajikkeistamme ensimmäisenä syöntikypsää. Satoisa lajike, joten poiminta on helppoa. Mansikat ovat maultaan erinomaisia ja sopivat kesän ensimmäisiin herkutteluhetkiin.

 

 

 

 

Honeoye

Honeoyen sato on aikainen ja runsas, ensimmäiset mansikat kypsyvät jo kesäkuussa.

Maku on makea, miellyttävä ja mieto. Honeoye on myös lapsille mieluinen. Helppo poimittava, sillä lajike on satoisa ja mansikat erottuvat hyvin kasvustosta. Parhaimmillaan täysin kypsinä.

Hyvä syöntimarja tai vaikka jäätelön valmistukseen. Hillosta tulee voimakasaromista ja raikkaan väristä. Kestää myös kuljetusta.

 

Rumba

Rumba kypsyy samoihin aikoihin kuin Honeoye, mutta satokausi kestää pitempään.

Kasvutavan avoimuuden ja marjojen suuren koon vuoksi Rumba on helppo poimittava. Suuret, mehukkaat marjat ovat maukkaita ja kestäviä. Syöntimarjaksi, säilöntään ja pakastukseen, myös esimerkiksi kakkujen koristeluun kestävyytensä ja ulkonäkönsä ansiosta.

 

 

Hyvä ja maukas syöntimarja. Sopii vaikka kakun päälle.

Asia

Asia on hyvin suurikokoinen mansikka, jonka rakenne on erittäin kiinteä ja maku mehukkaan makea. Suuria marjoja poimii nopeasti.

Sopii syöntimarjaksi tuoreeltaan, pakastukseen ja myös säilöntään.

Hyvä ja maukas syöntimarja. Sopii vaikka kakun päälle.

Pakastukseen sopiva mansikkalajike.

Hillon valmistukseen sopiva mansikkalajike.

Polka

Polka kypsyy keskikesällä, joten satoa saadaan ilmoista riippuen heinäkuusta elokuuhun. Maku on raikkaan makea ja arominen. Poiminta helppoa, sillä lajike on runsassatoinen ja mansikat erottuvat hyvin kasvustosta. Kukkavarressa on yleensä useita kypsiä marjoja.

Sopii erinomaisesti sekä tuoreena syötäväksi, pakastukseen että hilloihin ja mehuihin. Marjojen rakenne ja väri säilyvät erityisen hyvin hilloissa. Rakenteeltaan kiinteinä marjat kestävät hyvin kuljetusta ja pakastamista.

 

 

Salsa

Salsa on satoisa myöhäislajike, jonka marjat ovat suuria ja mehukkaita. Mansikan muoto on hieman epäsäännöllinen.

Kasvi on muodoltaan avoin, joten mansikat on helppo poimia, mutta marjan pinta on herkkä vaurioille, joten sopii syöntimarjaksi ja säilöntään.

Hyvä ja maukas syöntimarja. Sopii vaikka kakun päälle.

Pakastukseen sopiva mansikkalajike.

Hillon valmistukseen sopiva mansikkalajike.

Malwina

Malwina on myöhäinen lajike.

Maku on parhaimmillaan täysin kypsänä, jolloin sen maku tuo mieleen makean vanhanajan mansikan. Poiminta on helppoa, koska lajike on kasvutavaltaan tanakka.

Sopii herkän pintansa vuoksi tuoremarjaksi ja säilöntään.