Pieni mansikkaopas

Pelloillamme kasvatetaan neljää eri mansikkalajiketta: Glorielle, Polka, Honeoye ja Malwina. Kaikki makoisia lajikkeita, jotka kypsyvät hieman eri aikaan, joten satoa riittää pitkään. Mansikat sisältävät vain vähän kaloreita, mutta sen sijaan paljon foolihappoa, B- ja C-vitamiinia sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Voit siis herkutella hyvällä omallatunnolla!

Mansikat ovat pehmeitä ja mehukkaita, joten ne eivät kestä pitkää säilytystä lämpimässä. Laita ne nopeasti kylmään ja säilytä jääkaapissa. Näin myös maku säilyy parempana. Mansikat kannattaa syödä tuoreeltaan. Myös pakastettaessa tai säilöttäessä maku on sitä parempi, mitä tuoreempia mansikat ovat. Parhaan tuloksen saat, jos pakastat mansikat siivu­tettuina sokerin kera. Kokonaisena ja ilman sokeria pakastettuna niiden rakenne saattaa kärsiä.

Mansikkalajikkeemme

Glorielle

Glorielle on mielenkiintoinen uusi mansikkalajike, jonka sato on lajikkeistamme ensimmäisenä syöntikypsää. Marjat ovat tasakokoisia, kiiltäviä ja pintarakenteeltaan miellyttäviä. Väri vaihtelee vaaleanpunaisesta keskipunaiseen.

Satoisa lajike, joten poiminta on helppoa. Mansikat ovat maultaan erinomaisia ja sopivat kesän ensimmäisiin herkutteluhetkiin.

 

 

 

 

Honeoye

Honeoyen sato on aikainen ja runsas, ensimmäiset mansikat kypsyvät jo kesäkuussa. Kauniit ja mehukkaat marjat ovat kookkaita, tasakokoisia, kartiomaisia ja kiinteitä. Väri on kirkkaan tai tummanpunainen, maku miellyttävä ja mieto. Honeoye on myös lapsille mieluinen.

Poiminta on helppoa, sillä lajike on satoisa ja mansikat erottuvat hyvin kasvustosta. Parhaimmillaan ne ovat vasta täysin kypsinä.

Hyvä syöntimarja. Käy myös pakastukseen ja marjasäilykkeisiin. Hillosta tulee voimakas­aromista. Suhteellisen kovapintainen marja kestää myös kuljetusta.

 

Polka

Polka kypsyy keskikesällä, joten satoa saadaan ilmoista riippuen heinäkuusta elokuuhun. Marjat ovat keskikokoisia tai suuria, kiinteitä ja muodoltaan pyöreähköjä tai leveän kartiomaisia. Väri on voimakkaan punainen ja maltokin on punertava. Maku on raikkaan makea ja arominen.

Poiminta on helppoa, sillä lajike on runsassatoinen ja mansikat erottuvat hyvin kasvustosta. Kukkavarressa on yleensä useita kypsiä marjoja.

Sopii erinomaisesti sekä tuoreena syötäväksi, pakastukseen että hilloihin ja mehuihin. Marjojen rakenne ja väri säilyvät erityisen hyvin hilloissa. Rakenteeltaan kiinteinä marjat kestävät hyvin kuljetusta ja pakastamista.

 

Malwina

Malwina on myöhäinen lajike. Marjat ovat kookkaita, kiinteitä ja kiiltäviä. Väri on tummanpunainen, myös hedelmäliha on punainen. Maku on parhaimmillaan täysin kypsänä, jolloin sen maku tuo mieleen vanhanajan mansikan.

Poiminta on helppoa, koska lajike on kasvutavaltaan tanakka.

Sopii herkän pintansa vuoksi tuoremarjaksi ja säilöntään.